Yusufeli Barajı’nda kaç işçi öldü?
Artvin’in Yusufeli ilçesindeki baraj şantiyesinde meydana gelen kazada bir işçi öldü, üç işçi yaralandı.
Yusufeli Barajı kaç yıl sürdü?
Türkiye’nin prestij projelerinden biri olan, tamamı yerli sermaye, Türk mühendis ve işçilerinin alın teri ve emeğiyle inşa edilen Yusufeli Barajı’nın inşası, 4 bin işçinin gece gündüz yoğun çalışmasıyla 9 yıl sürdü.
Yusufeli Barajı’nın sahibi kim?
LİMAK İnşaat Sanayi ve Ticaret ALS.
Yusufeli barajına ne oldu?
Su tutma işlemi 15 Haziran’da tamamlanacak. 22 Kasım 2022’de su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı, Yusufeli ilçe merkezi ile Yeniköy, Tekkale, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Çevreli, İşhan ve Meşecik köylerini sular altında bıraktı.
Yusufeli Barajı’nın maliyeti ne kadar?
“TOPLAM İNŞAAT MALİYETİ 6 MİLYAR 977 MİLYAR 503 BİN TL.” Konut alanları için proje tutarı 4 milyar 313 milyon 222 bin TL. 2022 yılına kadar olan dönemde ayrılan bütçenin 3 milyar 913 milyon 222 bin TL’si harcandı. Programa göre projenin 2024 yılında tamamlanması bekleniyor.
Türkiye’nin en büyük barajı hangisidir?
Barajın boyutu: Atatürk Barajı, kapasite açısından dünyanın altıncı büyük barajıdır. Hidroelektrik santrali, dünyada inşa halindeki üçüncü büyük santral ve şimdiye kadar inşa edilmiş beşinci büyük santraldir. Ayrıca Avrupa ve Türkiye’nin en büyük barajıdır.
Dünyanın en büyük 3 barajı hangisidir?
En Yüksek BarajlarS. Baraj AdıAkarsu1Jinping I BarajıYalong Nehri2Nurek BarajıVakhsh Nehri3Xiaowan BarajıLancang Nehri4Baihetan BarajıJinsha Nehri12 satır daha
Yusufeli barajını hangi firma yaptı?
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün kontrol ve koordinasyonunda Limak İnşaat tarafından inşa edilen ve inşaat çalışmaları tamamen Türk mühendisleriyle gerçekleştirilen Yusufeli Barajı ve HES Projesi, Artvin ili sınırları içerisinde Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır.
Yusufeli Barajı nereye ait?
Yusufeli Barajı; Karadeniz Bölgesi’nde, Artvin’in 70 kilometre güneybatısında, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen, 540 MW kurulu güçle yılda ortalama 1,8 milyar kilovatsaat enerji üretecek.
Türkiye’de kaç tane yeraltı barajı var?
Türkiye genelinde 246 yeraltı barajı inşa ediliyor. Yeraltı Suyu Dolum Tesisleri olarak bilinen bu barajlardan 105’i tamamlandı. Bu sayede suyun buharlaşması önlenecek ve 750.000 kişiye temiz içme suyu sağlanacak.
Yusufeli Barajı dünyada kaçıncı sırada?
Yusufeli Baraj Sahası Şu anda; Çift eğrili beton kemer kategorisinde dünyanın üçüncü en yüksek barajı ve genel kategoride dünyanın yedinci en yüksek barajıdır. Barajda su tutulması 2022 yılının ilk günlerinde başlamıştır. Tüm inşaat çalışmaları 22.11.2022 tarihinde tamamlanmıştır.
Deriner mi yüksek yusufeli mi?
DSİ Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından paylaşılan videoya göre, 250 metre gövde yüksekliğine sahip Yusufeli Barajı ve HES, 249 metre gövde yüksekliğine sahip Türkiye’nin en yüksek barajı olan Deriner Barajı ve HES’i geride bıraktı.
Yusufeli Barajı kaç kişinin elektrik karşılayacak?
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Suyun ışığa dönüştürüldüğü bu atılımda Yusufeli Barajı özel bir yere sahip. Baraj, 2,5 milyon insanın enerji ihtiyacını karşılayacak.” dedi.
Yusufeli neden su altında kaldı?
Yusufeli’nde inşa edilen baraj su toplamaya başlayınca ilçe sular altında kaldı. Barajın yükselmesi nedeniyle çoğu yer su altında kalırken, ilçeden taşınan vatandaşlar son kez sular altında kalan evlerini gördü. Artvin’deki Artı Gerçek Yusufeli Barajı su toplamaya başladı. Barajda 183 milyon metreküpten fazla su depolandı.
Yusufeli Barajı suyu nereden gelir?
Artvin’de Çoruh Nehri üzerine inşa edilerek su depolamaya başlayan Yusufeli Barajı’nın su seviyesi 46 metreye ulaştı. Tek ulaşım aracı olan asırlık asma köprünün sular altında kaldığı köyü ziyaret edenler, evlerine uzaktan son kez baktı.
Yusufeli Barajı hizmete girdi mi?
Vahit Kirişci’nin katılımıyla 22 Kasım Salı günü devreye alınacak Yusufeli Barajı, muazzam büyüklüğü ve yüksekliğinin yanı sıra ülke ekonomisine sağlayacağı katkı ve getireceği faydalarla da birçok rekora imza atacak.
Yusufeli Barajı nereli?
Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Artvin ilinin 70 km güneybatısında, Yusufeli şehir merkezinden 15 km yukarıda yer almaktadır. Bu santralde yıllık olarak üretilen 1 milyar 888 milyon kilovatsaat hidroelektrik enerji ülkemizin enerji sistemine katılacak ve tüm vatandaşlarımız bu projeden faydalanacaktır.
Yusufeli Barajı’nda kaç ton demir kullanıldı?
Projede 61 bin ton demir, 9 bin ton çelik olmak üzere toplam 70 bin ton demir-çelik ürünü kullanıldı.
Yusufeli Barajı tamamen doldu mu?
22 Kasım 2022’de su tutulmaya başlanan Yusufeli Barajı’nda 3 Ağustos 2023’te su seviyesi 188,41 metreye, depolanan su miktarı ise 1,5 milyar metreküpe ulaştı. Yusufeli Barajı’nda şu anda depolanan su miktarı Ankara’nın üç yıllık içme ve sanayi suyu ihtiyacını karşılayabilecek seviyeye ulaştı.