Seferi namazı kılmazsam ne olur?
Yolculuk sırasında kılınmayan bir namaz, yolculuk sırasında kazaya kalırsa dört rek’at olarak kılınır (Merğinânî, el-Hidaye, 1/81). Şafiîlere göre ise yolculuk sırasında kılınmayan bir namaz, ikamet sırasında dört rek’at olarak kaza edilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/516).
Seferi namazı zorunlu mudur?
1313 – Bir kimse yolculuğu sırasında memleketinden geçer ve orada konaklarsa, namazını tam kılmalıdır. Konaklamazsa, ihtiyat gereği hem tam, hem de aralıklı namazlarını kılmalıdır.
Seferi olmanın şartları nelerdir?
İşyeri düzenli olarak gidip gelen ve en az 90 km uzaklıkta olan ve Hanefilere göre 15 günden az, Şafiilere göre 4 günden az kalan bir kimse, ikamet ettiği ve iş yerinin bulunduğu şehirde otel, misafirhane vb. bir yerin bulunması gerekir. Eğer bir yerde kalırsa, orada yolcu sayılır.
Seferi olmak mecburi mi?
Seferi orucunun dini hususlarının açıklaması: Başlanan bir ibadet, bir mazeret olmadığı takdirde tamamlanmalıdır. Yolculuk bir mazeret olduğundan, yolculuğa çıktıktan sonra orucunu bozarsa kefaret gerekmez, sadece kaza gerekir.
Seferi olunca sadece farz kılınır mı?
Seferi namazları kılınırken, dört rekat farz namazı içeren namazlar iki rekat olarak kılınmalıdır. Seyahat edenler akşam namazı hariç diğer namazları iki rekat olarak kılmalıdır. Seyahat edenler için farz namazlarını kılmaları yeterlidir. Sünnet namazlarını kılmaları caiz değildir.
Seferi namazının süresi kaç gündür?
Bu kurallar Hanefi mezhebine uygundur. Şafii mezhebine göre ise yolculuk sayılabilmesi için yaklaşık 90 km.lik bir mesafeyi kat etmek niyetiyle yola çıkılması ve varış yerinde giriş-çıkış günleri hariç dört günden az kalınması gerekmektedir.
Hanefi mezhebine göre seferi kaç gündür?
İmam Ebu Hanife’ye göre uzun yolculuğun süresi üç gün üç gece olarak bilinmektedir. Hanefi hukukçuları bu süreyi yaklaşık 85-90 km olarak tanımlamaktadır. Bunu olarak tanımlamışlardır. İmam Şafii’ye göre uzun yolculuğun süresi iki gün veya iki gecedir. Bu süreyi 144 ve 178 km’ye çıkaran bazı Şafi hukukçuları vardır.
Seferi olunca vakit girmeden namaz kılınır mı?
Araba, otobüs, uçak ve tren gibi ulaşım araçlarında farz namazların kılınması caiz olmakla birlikte, normal durumlarda farz namazların kılınması uygun görülmemiştir.
Diyanete göre seferi namazı nasıl kılınır?
Yolculuğa çıkan kişi yolculuğunun sonuna kadar dört rekat farz namazını iki rekat olarak kılar. Yolculukta olan kişiler beş vakit namazın farzlarından önce ve sonra sünnet namazlarını kılarlarsa sevap kazanırlar. Kılmayıp kaza etmeleri de caizdir. Bu nedenle günah işlemezler.
Arabayla seferi olunur mu?
Hayır, sefer olmayacak; mesafe önemli. Tersine, bir saatlik uçuşla zaman azalsa bile mesafe hesaba katılır. Kullandığınız araçtan ve kaç gün seyahat ettiğinizden bağımsız olarak, mesafe 104 km’den az olamaz. Bir saniyede 104 kilometreden fazla seyahat etseniz bile, yolculuk tamamlanır.
1 ay seferi olunur mu?
Bu sebeple bir kimse, Hanefilere göre 15 günden, Şafiilere göre ise 4 günden az bir süre kalmak isterse kalfa statüsüne sahip olur (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/79-80).
Seferi iken yatsı namazı nasıl kılınır?
Yolculuktaysanız, 4 rekatlık farz namazlar 2 rekatta kılınır. Tüm sünnetler kılınır, ancak bunlar mevcut değilse, sünnetler atlanabilir. Eğer yerleşik bir kişi (misafir değil) yolculukta olan bir imamı takip ederse, imam 2 rekat’ı 4 rekat olarak kıldırır ve sonra onu sağında ve solunda selamlar.
Gezmeye gidince seferi olunur mu?
Buna göre, bir şehirde evi olan bir kimse, oraya gittiğinde yolcu sayılmaz. Bazı güncel yaklaşımlara göre, bir kimsenin yazlık evinin olduğu yer, onun asıl evi gibidir. Bu nedenle kişi, namazlarını tamamen kendi yazlık veya kışlık evinin veya zaman paylaşımının olduğu yerlerde kılar.
Seferi olan kişi namazı tam kılabilir mi?
Yolculuk halinde bulunan bir kimse, yerleşik imama uyarsa namazını tam kılar (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/80). Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.), “İmam, kendisine uyulması için imam oldu.” (Buhârî, Salat, 18 [378]; Müslim, Salat, 77 [411]) buyurmuş ve cemaatle kılınan namazın, imamın namazı gibi olması gerektiğini açıklamıştır.
Niyet ettikten sonra seferi olunur mu?
a) Yolculuk: Ramazan ayında yolculuk mesafesi (en az doksan kilometre) içinde bir yere gitmek üzere yola çıkan kimse, gece orucunu tutmaya niyet etmeyebilir; ancak niyet ettikten sonra gündüz yolculuğa çıkarsa, yolculuk sırasında başka bir meşru mazereti olmadıkça orucunu bozmamalıdır.
Seferide kılınmayan namazın kazası olur mu?
Aynı şekilde yolculuk sırasında kılınmayan bir namaz, yolculuk sırasında kılınması niyet edilirse dört rekat olarak kaza edilir. Şafiilere göre yolculuk sırasında kılınmayan bir namaz, ikamet sırasında dört rekat olarak kaza edilir.
Seferi olmadan namaz kılınır mı?
İkamet edilen ülkenin sakinleri olarak namazlar kılınır. Ancak, Hanefilere göre ikamet süresi on beş günden, Şafiilere göre dört günden az ise namazlar kısaltılır.
Hanefî mezhebine göre seferi kaç gündür?
İmam Ebu Hanife’ye göre uzun yolculuğun süresi üç gün üç gece olarak bilinmektedir. Hanefi hukukçuları bu süreyi yaklaşık 85-90 km olarak tanımlamaktadır. Bunu olarak tanımlamışlardır. İmam Şafii’ye göre uzun yolculuğun süresi iki gün veya iki gecedir. Bu süreyi 144 ve 178 km’ye çıkaran bazı Şafi hukukçuları vardır.
15 günden az kalan seferi olur mu?
Geçici olarak asıl yurdundan 90 km. uzağa taşınmak. Bir yere veya daha uzak bir mesafeye doğru yola çıkan kimse, giriş ve çıkış günleri hariç olmak üzere, Hanefi mezhebine göre on beş gün veya daha fazla, diğer mezheplere göre dört gün veya daha fazla kalmayı niyet ederse mukim, bu sürelerden daha az kalmayı niyet ederse kalfa olur.