Müsnet ne anlama gelir?
Sözlükte, “dayanmak, dayanmak” anlamına gelen sunûd kökünün “if’al” şeklinde türetilen müsned kelimesi, “söyleyen kişiye nispet edilen söz” anlamına gelir. Hadis terimi ise “son râvîden ilk râvîye (genellikle Hz. Muhammed) kadar silsilesi muttasıl olan hadis” anlamına gelir.
Mütefekkir demek ne anlama gelir?
Osmanlıca “tefekkür” kelimesi; Düşünen anlamına gelir. TDK sözlüğüne “tefekkür” olarak kelimeyi eklerken, anlamını düşünür olarak aktarır.
Müstecip ne anlama gelir?
Anlamı en garip ve en çok araştırılan kelimelerden biri olan “Mustecip”, kira karşılığında bir dairede yaşayan kişi veya kiracı anlamına gelir. Bu yüzden bu kelimenin anlamı kiracıdır.
Müesser kelimesi ne anlama gelir?
Türk Dil Kurumu’na göre Müesser isminin anlamı: Bir şeyden etkilenen, etkilenen kimse.
Müstahrec ne demek?
Sözlükte “özet” anlamına gelen istihraç kelimesi, “başka kaynaklardan kendisine ulaşan bütün hadisleri bir hadis kitabında nakleden yazar” anlamına gelir. Bu hadislerin toplandığı kitaba Müstahrec, bu eseri yazan yazara da Müstahric denir.
Musannif ne demek hadis?
Musannef, İslâmî ilimlerde, özellikle Arap edebiyatında kitap ve bab başlıklarına dayalı olarak yapılan derleme türünü ifade ederken; hadis ilminde ise “hüküm ihtiva eden merfu, mevkuf ve mektu rivayetlerin fıkhî konulara göre tasnif edilerek yazılan kitap” anlamında bir derleme türü olarak kullanılmaktadır.
Mütenekkiren ne demek?
Kıyafet değiştirip tanınmayacak şekillere bürünüyorlar.
Müziyat ne demek?
(ﻣﻮﺫﻳﺎﺕ) i. (Ar. mūẕі „mūẕiyāt çoğul eki -āt ile, “işkence”den) pireler, sivrisinekler vb. insanları rahatsız eden küçük hayvanlar ve zararlılar.
Mutaf demek ne anlama gelir?
Açıklama: Keçi kıllarını iplere örerek çeşitli ürünler yapan zanaatkarlara Mutaf denir. Keçilerden kesilen kıllar renklerine göre gruplandırılır ve gevşetilir.
Muntecep ne demek?
[2] (Köyler) Tekirdağ ili Malkara ilçesine bağlı bir köy. [3] (Sözlük) Yerleşim merkezi anlamında kullanılan bir kelimedir. Müstecep, “gezilecek ve görülecek yer” anlamına gelmektedir.
Müfti ne anlama gelir?
İftâ, dinî bir soruya cevap vermek anlamına gelir. İstilâh’ta Müftî, Müçtehit anlamına gelir. Müçtehit, Kur’an ve Hadis’ten dinî hükümleri çıkarma yetkisine sahip kişidir. Müftî, Şeyhülislâm teriminin popülerleşmesinden önce İlmiye mesleğinde kullanılan üç terimden biridir.
Müşekkel sözlük anlamı nedir?
1. Bir şekle sokulmuş, biçim ve suret verilmiş. 2. Şekli ve yapısı gösterişli, iri, görkemli. [Alaycı bir anlamda da kullanılır]: Magrûr u müşekkel u bahâdır (Abdülhak Hâmit).
El müessir ne demek?
Kökeni: “Müessir” kelimesi Arapça kökenlidir ve “e-s-r” kökünden türemiştir. Temel anlamı “etkilemek” veya “etkilemek”tir. Anlamı: “Müessir” kelimesi bir şeyin etkisi altında olan veya onu etkileyen kişi anlamına gelir.
Müzeyyen anlamı ne demek?
Kökeni: “Müzeyyen” kelimesi Arapça kökenli bir isimdir. Arapça kökeni “zeyyene” (زَيَّنَ) kelimesinden gelir. Anlamı: “Müzeyyen” Arapça kökenli bir isimdir ve “süslenmiş” veya “güzel” anlamına gelir. Genellikle bir kız ismi olarak kullanılır ve güzellik ifadesini taşır.
Müsavat ne demek?
Sözlükte eşdeğerlik kelimesi “büyüklük ve değer bakımından eşitlik, iki şey arasındaki eşitlik, denklik” anlamına gelir. Ragıb el-İsfahani, müsâvat kelimesinin bir şeyin bedeli vasıtasıyla kıymetini ifade etmek için kullanıldığını, bunun da kıymet bakımından eşitlik anlamına geldiğini belirtir.
Müsnet ne demek hukuk?
Geçmişi gizle Geçmiş ayrıntıları Geçmişi temizle Geçmiş: şüpheli suç
Müsnet ne demek TDK?
Müsned kelimesi İslam literatüründe bir terim olarak kullanılır. Rivayet zincirinde kopukluk olmayan ve ilk ve son ravileri bilinen hadislere Müsned denir. Müsnedler genellikle kronolojik veya alfabetik sıraya göre yazılır.
Müsnet hadis midir?
Müsned Ahmed bin Hanbel, dört fıkıh mezhebinden biri olan Hanbeli mezhebinin kurucusu Sünni âlim Ahmed bin Hanbel’in hadis eseridir. Ahmed, Hanbel’in 200–228 (815–843) yıllarında 700 yılında doğmuştur.
Müsned türü nedir?
Müsned hadis (veya muttasil hadis), İslam peygamberi Muhammed’e kadar tüm anlatıcıların listelendiği hadis türüne verilen addır. Kısacası, anlatım zincirinde atlama yoktur. Bu hadisler, anlatıcılarının durumuna bağlı olarak mütevatir veya ahad olabilir.